Renée Marcus Janssen
Mail voor nadere informatie
De dieren van Renée Marcus Janssen

Dat de mens een dier is, is oneindig vaak herhaald sinds Charles Darwin zijn evolutietheorie publiceerde. Maar zelden hoort men dat het dier een mens is. Vaak echter worden door ons aan het dier - meer dan we ons bewust zijn - menselijke eigenschappen toegedicht.
Denk aan de hondenbezitter, die naarmate hij ouder wordt, steeds meer gaat lijken op zijn hond, en omgekeerd: de hond, die meer gaat lijken op zijn baasje.
In onze waarneming nemen veel dieren - onder bepaalde omstandigheden zelfs een goudvis - menselijke trekken aan. Het uiterlijk en het gedrag van het dier, zelfs zijn stemming die wij menen te herkennen, ervaren wij op een zelfde manier als die van onze medemens.
Dat is niet alleen het geval met dieren die wij op straat, op de boerderij of in de dierentuin zien. Dezelfde, bijna dwangmatige gevoel krijgen we ook bij het zien van afbeeldingen van dieren in een film of op foto’s en zelfs bij beelden van dieren in brons.

De bronzen beelden van Renée Marcus Janssen zijn een goed voorbeeld van deze inleving in het dier. Ze geven ons een aangenaam gevoel bij het bekijken van de anatomie van het dier, die wij bijna lichamelijk ervaren, omdat er een voelbare relatie is met het echte ademende en bewegende dier.

Haar directe gevoel voor de typische eigenschappen van een bepaald dier, verbeeldt Renée Marcus Janssen wonderbaarlijk mooi en vastbesloten op een plastische en soms ook tekenachtige wijze. Bij het zien van haar kat, die geduldig zit en zichzelf blijft, en haar eend, die gewoon eend is, verbeelden wij ons deze dieren ter plekke te ontmoeten en ons er gevoelsmatig in te kunnen verplaatsen.

Renée Marcus Janssen behoort tot de kunstenaars die aan de rand van een kunstscene staan waarin het ‘filosofisch’ concept heerst, zonder dat zij zich ervan bewust is dat zij met haar beelden de wereld opnieuw schept. Dat lukt haar door haar dierlijke en menselijke inleving in de levende materie van levende wezens, die ons zo merkwaardig vreemd voorkomen en tegelijkertijd zo hartverwarmend nabij zijn.

Tekst: Ernst van de Wetering
 
 


Poes met hoge rug Beelden in brons van Renée Marcus Janssen


Kat Beelden in brons van Renée Marcus Janssen De Beeldenstorm galerie beeldentuin
Poes met hoge rug - beelden in brons van Renée Marcus Janssen


Eend Beelden in brons van Renée Marcus Janssen
Eend - beelden in brons van Renée Marcus Janssen


Haas  Beelden in brons van Renée Marcus Janssen
Haas -  beelden in brons van Renée Marcus Janssen


Poes Beelden in brons van Renée Marcus Janssen
Poes  - beelden in brons van Renée Marcus JanssenLandgoed Maple Farm
De Beeldenstorm - Roosendaalsebaan 4
4744 SM Bosschenhoofd (Roosendaal) - Provincie Noordbrabant
Tel nr 0031 (0)165-340333 - email adres NVDBS@freeler.nl